© Araklı Arı Haber 2023

Araklı Dağbaşı Bayburt Yolu

Araklı Dağbaşı Bayburt Yolu

Yazmazsam eksik olur diye düşündüm.

Yazmazsam hak teslim etmemiş olurum diye kendimle empati yaptım.

Yazmazsam yapılan işin eksik kalacağının duyurusunu yapmamış olurum dedim.

Yazmazsam, daha doğrusu sesimizi duyuramamış olduğumuzun hissine kapılırım dedim.

Yazmazsam kamuoyunu bilgilendirme görevimizi yerine getirmemiş olurum dedim.

Ve bunlardan dolayı karar verdim yazmaya…

Evet gelelim konumuza…

Bugün bölgemizin çok önemli yol arterinden bahsetmek istiyorum. Araklı’nın ve bölge insanımızın üzerinde çokça durduğu Araklı-Dağbaşı-Bayburt Yolu…

Yaklaşık 1 yıl önce Trabzon Milletvekili Bahar Ayvazoğlu, gelini olduğu Araklı’ya vefa borcunu ödemek için Meclis’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bulur.

O esnada kendisine Araklı-Dağbaşı-Bayburt Yolu’nun öneminden bahseder.

 

Çok dar ve hep virajlardan oluştuğu için her gün bu yolda ölümlü-yaralanmalı trafik kazalarının yaşandığından ve bölge halkının artık illallah dediğinden, yolun ulaşım ağı olarak devlet yolu niteliğinde olduğunu ve acilen bu yolun yapım ihalesinin yapılması için bir talimat vermesini kendisinden arz eder.

Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da hemen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nu arayarak kendisine “Bu yolu güzel ve konforlu bir şekilde bölgeye kazandırmak için çalışmaları başlatın” talimatını verir.

 

Burada Bahar Ayvazoğlu’nun hakkını teslim edelim.

Kaşla göz arası o yoğunlukta Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’a Araklı-Dağbaşı-Bayburt Yolu’nu anlattığı için...

Var mı böyle meclisin içerisinde hamle yapan bir başka milletvekili acaba?

 

Neyse dönelim konumuza…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile başta bölge halkı ve Araklı haklı sevince boğuldular ve o günden bugüne bu yol hep gündemde oldu.

Bu yolun ihalesinin geçtiğimiz günlerde Karayolları tarafından yapıldığını öğrendik.

 

Ancak Araklı halkı ve yöneticileri bu yolun bir gidiş-bir geliş olarak yapılacağını ve bu şekliyle yapıldığında yine sorunların yaşanacağını ve bu konuda Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu'na ve Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu’na konuyu anlattıklarını söylüyorlar.

 

Ancak ne Karaismailoğlu’ndan ne de Uraloğlu’ndan kendilerine net bir cevap alamadıklarından da şikayet ediyorlar.

 

Biz de biraz sondaj yapalım dedik ve koyulduk araştırmaya. Evet bu yol gidiş geliş olarak projelendiriliyormuş.

 

Eğimin yüksek olduğu yerlerde tırmanma şeritleri eklenecekmiş. Karayolları tarafından hala daha net proje ortaya konulmamış.

Yeni yolun nasıl olacağı, yolun ve tünellerin projeleri henüz ortada yokmuş.

İhalesi yapılan Araklı-Dağbaşı-Bayburt Yolu’nun sonunda çift tüp tünel olan Şehit Hamit Şahin Tüneli (Salmankaş Tüneli) bulunmaktadır.

Bu tünel yaklaşık 6 yıl önce iki gidiş-iki geliş olarak projelendirilip bitirilmiştir.

Yine ihalesi yapılan yolun başlangıç kısmı ise Araklı sahilinden Dağbaşı’na doğru girildiğinde 7 kilometrelik yol yine iki gidiş-iki geliş olarak projelendirilmiş ve bitirilmiştir.

 

İhalesi yapılmış olan yolun başlangıç kısmı 7 kilometrelik yol ve yolun sonundaki Şehit Hamit Şahin Tüneli iki gidiş-iki geliş olup, yapılacak olan yeni yolun ise bir şerit gidiş bir şerit geliş olarak yapılması hususunda Araklı halkı ve yöneticilerine katılarak ben de tepki mi koyuyorum.

 

Bu yolun 2 şerit gidiş ve 2 şerit geliş olarak projelendirmeyenler bu aksın önemini bilmeyenlerdir diye düşünüyorum.

Yapılacak olan Arsin Yatırım Adası’na gelecek olan tırlar bu yolu kullanacaktır, turizm merkezlerinin ulaşım ağıdır ve Bayburt-Erzurum hatta devletler arası İran yolunun güzergahıdır.

Standardı yüksek bir şekilde duble olarak yol bitirildiğinde Trabzon’dan yük taşıyan araçlar bu aksı kullanmaları durumunda zaman ve yakıt tasarrufu ile ülke ekonomisine katkısı izaha bile muhtaç değildir.

 

Yeni ihalesi yapılmış olan yol 2 gidiş, 2 geliş olmadığında yolun sadece fiziki standardı düzeltilir, kalıcı olmaz ve yaraya pansuman şeklinde müdahale edilmesinden başka bir şey olmayacağı aşikardır.

 

Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu, Karayolları’na acilen bir talimat verip yol projesinin 2 geliş, 2 gidiş olarak yapılmasını sağlamalıdır. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu yolun konforlu bir şekilde yapılması talimatına Adil Karaismailoğlu’nun sessiz kalmaması gerekmektedir.

 

Neden bakan Karaismailoğlu sessiz kalmamalıdır diyorum, yarın öbür gün konu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile buluştuğunda “Ben bu yolun konforlu yapılması talimatını vermiştim, siz ne yaptınız” der ise, mutlaka diyecektir de... Kim, ne cevap verecek veya verebilir?

Evet sevgili Bakan Adil Karaismailoğlu, ivedilikle olaya el koymalısınız…

 

Ve… AK Parti Milletvekili Bahar Ayvazoğlu… Araklı-Dağbaşı-Bayburt Yolu’nun yapımının hayata geçmesi için sarfettiğin emek asla yadsınamaz. Ancak yapılan yol güzergahında önemli bir eksiklik yapılmaktadır…

Sayın Vekil… O ki o yol için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar ulaştınız ve  o yolun yapılmasına bu kadar katkı koydunuz, Araklı ve bölge halkının sizden yol ile ilgili bir istekleri daha var. O da yapılan yolun çift gidiş, çift geliş olarak yeniden projelendirilmesidir.

 

İnanın bölge insanı bu konuda çok haklıdır.

Bir çift sözümüzde Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu’na… Sayın Uraloğlu, bu konuya sanki kayıtsız kalmaktadır! Ya da bize öyle gelmektedir! Halbuki Karayolları Genel Müdürü Abdulkadir Uraloğlu’nun Trabzon ile ilgili konulara çokça duyarlı olduğunu bilenlerdeniz.

 

Mutlaka Araklı-Dağbaşı-Bayburt Yolu ile ilgili konu Uraloğlu’nun önüne geldiğinde yapılması gerekeni yapacaktır.

Son olarak şunu söyleyebilirim…

Yarın pişman olmamak için…

Yarın keşke dememek için…

Yol yakınken Araklı-Dağbaşı-Bayburt Yolu’nda yapılan proje tekrar gözden geçirilmelidir… 


YAZI:MİRAÇ ÖZAGCI

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER