© Araklı Arı Haber 2023

Araklı'da Tarihi Camiyi Deprem Değil İlgisizlik Yıktı

2019 Yılında gündeme taşıdığımız Araklı Çankaya Mahallesinde bulunan caminin iç duvarı yakın zamanda yıkıldı ve tamamen kullanılamaz hale geldi. Caminin son hali görenlere deprem değil ilgisizlik yıktı dedirtti.

 

2019 YILINDA ULUSAL BASINA YANSIYAN HABERİMİZ
Trabzon’un Araklı ilçesi Çankaya Mahallesi’nde bulunan, ahşap süslemeleriyle dikkat çeken tarihi cami bakımsızlıktan dolayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.


Bir asırdan fazla geçmişe sahip olan caminin yapılış tarihi tam olarak bilinmezken, yöre halkı caminin bir an önce restore edilip eski haline getirilmesini istiyor. Yöre sakinleri yaklaşık 30 yıl önce tarihi caminin yetersiz kalması üzerine hemen yanına yenisini yaparken, tarihi cami ise zamana yenik düşerek yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Çatısında çökme, duvarlarında ise çatlakların meydana gelen camide, duvarlarında panolar halinde düzenlenmiş 'Allah', 'Muhammed' ve 4 halifenin isimleri, ahşaptan yapılan kürsü, minber ve oyma motiflerle yapılan mahfil bölümü ile dikkat çekiyor. 


Mahalle sakinleri caminin yıkılmasını istemediklerini belirterek, “Bu caminin yıkılmasına karşıyız. Burasının restore edilerek vakıf eseri olarak yaşatılmasını istiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Lütfen bu eseri yeniden imar edin ve bu eser ebedi olarak kalsın. Buranın tarihi çok eski” dediler. 


2022 YILINDA YEREL BASINDA YER ALAN HABERİMİZ

Trabzon Kültür Varlıklarından Şok Karar. Tarihi Cami Kaderine Terk Edildi

Trabzon’un Araklı ilçesi Çankaya Mahallesi’nde bulunan,Ahşap işi süslemeleriyle dikkat çeken tarihi cami ilgi ve bakımsızlıktan dolayı yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

30 yıl önce tarihi caminin yetersiz kalması üzerine köy sakinleri tarafından hemen yanına yenisi yapılarak ibadete kapatılan Dağbaşı Köyü Camii, zamana yenik düşerken, içler acısı durumunu görenlerin adeta yüreği sızlıyor.

Çatısında çökme, duvarlarında ise çatlakların meydana geldiği camide, duvarlarındaki panolar halinde düzenlenmiş ’Allah’,’Muhammed’ ve halife isimleri,ahşaptan yapılan kürsü,mimber ve oyma motiflerle yapılan mahfil bölümü ile dikkatleri üzerine çekiyor. “Bu eser yıkılmadan yaşatılması lazım” Çocukluğunu camide geçirdiğini anlatan mahallenin yaşlıları “Biz bu caminin yıkılmasını istemiyoruz.Buranın restore edilip, vakıf eseri olarak yaşatılmasını istiyoruz.Buradan yetkililere sesleniyoruz. 

Lütfen bu eseri yeniden imar edin, bir tarihi eser olarak, ebedi olarak kalsın. Çünkü buranın tarihi çok eski.” şeklinde konuştular. 10 yıl önce köylülerin destekleri ile Araklı Çankaya belde belediye başkanı tarafından çatısı koruma altına alınarak yıkılması engellenen caminin kültür müdürlüğünce korunması gerektiğini aktaran mahalle sakinleri caminin korumaya alınmasını bekliyor.

“Geçmişini bilen yok” Osmanlı döneminde yapılan ve 150 yıldan fazla bir geçmişe sahip olduğu bilinen caminin tarihini yazan kitabenin okunmaması sebebi ile net tarih hakkında bilgi edinilemiyor. 


20-08-2019 Yılında ulusal basında geniş yer bulan Haber sonrası Kültür Müdürlüğüne Başvurulduğu öğrenildi ancak Koruma Altına alınıp alınmamasıyla alakalı bir karar verilemedi. Tekrar Bakanlığa başvurulan caminin incelenip onarılması için biran önce çalışma yapılması bekleniyor. Son olarak ulaşılan bilgilerde asağıdaki yazışmalar ve cevaplara ulaşıldı. Koruma altına alınması için çalışılan caminin ihya edilmesine çalışıyor. 

Başvuru Tarihi: 4/1/2020 
Başvuru Durumu: Başvuru Kısmen Olumlu Kısmen Olumsuz Kapatıldı

Yapmış olduğunuz başvuruya istinaden; Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğünden alınan cevabi yazı aşağıya çıkarılmıştır. "İlgi başvuruda, Trabzon İli araklı İlçesi Çankaya Mahallesi Dere mevki, 110 ada,2 parselde yer caminin koruma altına alınması talep edilmektedir. Kültür varlığı olarak koruma altına alınması istenen cami, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilmesi gerektiğinden 2863 sayılı kanun ve ilgili mevzuat gereği kültür varlığı olarak tescillenmesinde kurumumuzun mevzuatı açısından sakınca olup olmadığı konusunda Kurum görüşünün müdürlüğümüze bildirilmesi , Ayrıca caminin tescil isteği konusu ilgili kurumlarla yapılacak yazışmalar sonucu gelecek belgeler doğrultusunda konunun Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda değerlendirildikten sonra bilgi verilecektir." Bilgilerinize.

Başvuru Tarihi: 4/3/2022 
Başvuru Durumu: Başvuru Kapatıldı   

TRABZON KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU MÜDÜRLÜĞÜ Ilgi (a) başvurunuzda,Trabzon ili, Arakh ilçesi Çankaya mahallesi,Dere mevki,110 ada,2 parseIde yer alan caminin korunma altına alınması talep edilmektedir. İlgi (b) sayılı yazımızda caminin tescil istegi konusu ile ilgili kurumlarla yapılacak yazışmalar sonucunda gelecek belgeler doğrultusunda konunun Trabzon Kültiir Varhklarını Koruma Bölge Kurulunda değerlendirildikten sonra bilgi verileceği belirtilmiştir. İlgi ( c) sayılı yazımız ekinde yer alan kurul kararında ; ”… Trabzon ili, Araklı ilçesi Çankaya/Merkez mahallesi, Dere mevki, sit alanı dışında, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait 110 ada,2 parselde yer alan caminin,3386 ve 5226 sayılı kanunla değişik,2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunun 6. Maddesi ile Korunması gerekli Taşınmaz Kültür Varlıkları ve Sitlerin Tespit ve Tescil Hakkında Yönetmeliğin 4. Maddesinde belirtilen nitelikleri taşımaması nedeniyle kültür varlığı olarak tescil edilmesine gerek olmadığına karar verildi.

 

SONUÇ: CAMİ'Yİ DEPREM DEĞİL İLGİSİZLİK VE BÜROKRASİ YIKTI

ARAKLI ARI HABER :RAMAZAN UZUN

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER