© Araklı Arı Haber 2023

Beklenen Kitap Çıktı Yazarı Araklılı

Beklenen Kitap Çıktı Yazarı Araklılı

BİRİNCİ DÜNYA HARBİ YILLARINDA RUS İŞGALİNE VE AZINLIK ÇETELERİNE KARŞI BÜYÜK SAVUNMANIN İÇİNDE YER ALAN VE ARAKLI POLUT, ARSİN, YOMRA ÇATALTEPE, MAÇKA GALYAN'DA RUSLARA TAARRZU EDEN HACI MECİD EFENDİ'NİN KİTABI ÇIKTI. GAZİ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM GÖREVLİSİ VE TARİHÇİ MEHMET AKİF BAL TARAFINDAN YAZILDI.

HACI MECİD EFENDİ KİMDİR?

Aslen Gümüşhane Yağmurdereli olan, çok uzun yıllar Arsin Fındıklı (Foşa) Medresesi’nde müderrislik yapan ve ailesiyle birlikte Arsin’in çeşitli köylerindeki dini eğitim kurumlarında insan yetiştiren İncesulu Hacı Mecid Efendi, Birinci Dünya Savaşı yıllarında yöremizden sorumlu Osmanlı Üçüncü Ordusuna bağlı ve Fevzi Çakmak tarafından kumanda edilen 3. Mıntıka Komutanlığına bağlı olarak milis harekatının içerisinde yer almış önemli din adamlarından biridir.

Hacı Mecid Efendi; Araklı Polut, Arsin, Yomra ve Maçka Galyan civarında emrindeki milislerle Ruslara karşı büyük mücadelelerde yer almış, Osmanlı ordusunun öncü ve artçı bir kuvveti olarak hareket etmiştir. Özellikle Araklı Polut Dağı harekatında Ruslara yaptığı baskınla yöredeki Rus birliklerine çok ciddi zayiatın verdirilmesine ortam hazırlamıştır. Trabzon’un Rus işgaline düşmesinden sonra emrindekilerle birlikte Harşit müdafaasına katılmıştır.

Rusların Trabzon’dan çekilmeleri sırasında ise Trabzon’a yönelik bir Rus tahribatına engel olan isimlerden biri olmuştur. Hacı Mecid Efendi memleket savunmasının içerisinde yer almış bir din adamıdır. Müderrislerin ve medreselerin, memleketin en hassas dönemlerinde aldıkları inisiyatifi ifade etme açısından bir rol modeldir. Kabri bugün Arsin Fındıklı (Foşa)’dadır. Bir diğer ifadeyle Hacı Mecid Efendi ve kıymetli ailesi Trabzon’un bağrındadır. Trabzonlulara emanettirler.

KİTABIN TEMİN EDİLECEĞİ YER: TRABZON BEŞİKÇİ KİTABEVİ.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER