MENU
  • YAZARLAR
  • FOTO GALERİ
  • WEB TV
  • ASTROLOJİ
  • RÜYA TABİRLERİ
  • YEREL HABERLER
  • HABER ARŞİVİ
  • YOL TRAFIK DURUMU
  • ETKİNLİK TAKVİMİ
  • BİYOGRAFİLER
  • E-GAZETE
  • RÖPORTAJLAR
  • GAZETE MANŞETLERİ
  • TAZİYELER
  • Künye
  • Gizlilik Politikası
  • İLETİŞİM
  • Foto Galeri
  • Web TV
  • Yazarlar
  • E-Gazete
  • Anketler
  • Nöbetçi Eczaneler
  • Firma Rehberi
  • Seri İlanlar
Araklı Arı Haber
DOLAR29.4457
EURO32.7195
GR ALTIN1964.9
ÇEYREK3232.3
Trabzon
Araklı Arı Haber
Araklı Arı Haber
  • ARAKLI
  • GÜNDEM
  • SPOR
  • SAĞLIK
  • KÖYLER
  • SİYASET
  • BÖLGESEL
  • YAŞAM
  • KÜLTÜR SANAT
Kapat

Batı Nil Virüsü Hastalığı Artık Türkiye’de

Ana SayfaSağlikBatı Nil Virüsü Hastalığı Artık Türkiye’de
Batı Nil Virüsü Hastalığı Artık Türkiye’de
Alfa Car Rental
28 August, 2024, Wednesday 21:57
  • yazdıryorum yazfont küçültfont büyüt

Batı Nil Virüsü Hastalığı Artık Türkiye’de

KTÜ Farabi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğinden Dr. Öğr. Üyesi Firdevs AKSOY Batı Nil Virüsü hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu:

Batı Nil Virüsü hastalığı, 1937 yılında Uganda'da ilk kez tanımlanmıştır. Yani yeni bir hastalık olmayıp, yıllardır bilinen bir hastalık. Hastalığa neden olan Batı Nil Ensefalit Virüsü (BNEV), yıllar içinde dünya genelinde farklı ülkelerde görülen bir viral hemorajik virüs enfeksiyonudur. Sıklıkla yaz ayları ve sonbaharın başlarında (Haziran-Eylül) görülmektedir. Hastalık, çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya’da görülür. 2010 yılından itibaren de ülkemizden vaka bildirimleri yapılmaktadır. 2018 yılında Avrupa ve komşu ülkelerinde vaka sayılarında artışlar bildirilmektedir. Aynı yıl İtalya ve Yunanistan’da salgın görülmüş, ölümler olmuş, Türkiye’de de 26 vaka bildirilmiştir. 2024 yılında İsrail, Brezilya ve Yunanistan'da görüldü. Bu yıl ülkemizden de vaka bildirimleri yapıldı. Sağlık Bakanlığımız İstanbul ve çevresinden son aylarda 6 hasta olduğunu bildirdi.

Bulaşma

Yabani kuşlar ana konaktır. Kuşlardan kan emen sivrisinekler, hastalık etkenini insanlara, bazı memelilere (at gibi) ve yabani kuşlara taşırlar. Hastalık çoğunlukla Culex türü sivrisineklerin ısırması ile bulaşır. Hastalığı taşıyan sivrisinekler özellikle geceleri ortaya çıkmaktadır. Akarsuların kenarları, havuz, kuyu, yağmur suyu, su dolu lastik, bataklıklar, ağaç kovukları, erimiş kar suları vb. gibi su birikintilerinde yaşam ve üremelerini sürdürmektedirler. İnsandan insana bulaşma bildirilmemektedir. Dış ortama dayanıklılığı bulunmayan virüsün insana bulaşması ancak sivrisinek ısırığı ile mümkündür. Nadiren, kan transfüzyonu ve organ nakli ile bulaşabilir. Doğum sırasında ya da emzirme ile anneden bebeğe geçtiği de biliniyor.

Hastalık belirtileri nelerdir?

Hastalık belirtileri sivrisinek temasından sonra 3-14 gün içinde çıkabilir.İlk belirtileri ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kas ağrıları, eklem ağrıları, lenf bezlerinde şişlik, kusma, ishal veya döküntü olabilir. Döküntüler hastanın gövdesinde, kollarında ve bacaklarında olabilir. Küçük kızarıklıklar şeklindedir. Bazen hastalarda sinir sistemi etkilenerek beyinde (ensefalit), beyin ve omuriliği çevreleyen zarların iltihabı sonucu menenjit gibi ciddi tablolar gelişebilir. Uykuya meyil, koma ve nadiren ölüm görülebilir. Ciddi enfeksiyonlar miyokardit (kalp kasının iltihaplanması), pankreatit (pankreasın iltihaplanması) ve karaciğer iltihabı yani hepatit ile sonuçlanabilir.

Atmış yaş üstü bireyler, kronik hastalıklara sahip olanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar (ilaç ya da hastalık nedeniyle) hastalığı daha ağır geçirebilir. Bu nedenle, bu gruptaki kişilerin sivrisinek ısırıklarından korunmak için ekstra önlemler alması hayati önem taşır.

Tanı nasıl konulur?

BNEV Hastalık şüphesi varsa; klinik belirti ve bulguların durumuna göre kan testi ve omurilik sıvısı ile test yapılır. Laboratuvar sonucuna göre hastalığın kesin tanısı konulabilir.

Tedavi edilebilir mi?

BNEV’ne direkt etkili olan bir ilaç olmadığından şikayetlere yönelik destek tedavisi verilmektedir. Çoğu kişi tamamen iyileşir, ancak yorgunluk ve halsizlik uzun süre, haftalarca veya aylarca devam edebilir.

Aşısı var mı?

Hastalığa karşı kullanımda bulunan bir aşı henüz bulunmadı.

Korunma

Her hastalıkta olduğu gibi burada da en önemli nokta hastalığa yakalanmamak için gerekli önlemleri almaktır. En önemli korunma yolu da sivrisinek ısırıklarından korunmak için gerekli önlemler almaktır. Sivrisinek üreme alanları yok edilmelidir.

Sivrisineklerin aktif olduğu saatlerde açık alanda fazla kalınmamalı, kalınacaksa uzun kollu ve kapalı giysiler giyilmeli, pencerelere ve kapılara sineklik takılmalı, açıkta olan su birikintileri ve fosseptik çukurları kapatılmalıdır. Sineklerin çok olduğu dönemlerde cibinlik kullanılabilir. Kapalı ortamlarda vantilatör, klima gibi cihazlarla hava dolaşımı yaratılabilir.

Her zaman olduğu gibi, hastalık konusunda korkuya ve paniğe kapılıp, kafa karışıklığı yaşamamak için konuyla ilgili yetkinliği olan kişilerin ve kurumların söylediklerinin dikkate alınması ve uygulanması önem arz etmektedir.

 

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

Trabzon Araklı’da Yayla Göçleri Araçlarla Devam Ediyor
Trabzon Araklı’da Yayla Göçleri Araçlarla Devam Ediyor
Araklı'da Trafik Kazası Korkuttu
Araklı'da Trafik Kazası Korkuttu
Araklı'da Sevindiren Gelişme
Araklı'da Sevindiren Gelişme
Başkanı Erkut Çelebi Doğupen Firmasını Ziyaret Etti.
Başkanı Erkut Çelebi Doğupen Firmasını Ziyaret Etti.
Araklı'mızın Akciğeri Temiz Kalacak
Araklı'mızın Akciğeri Temiz Kalacak
Araklı AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Aksoy'un Mutlu Günü
Araklı AK Parti Gençlik Kolları Başkanı Aksoy'un Mutlu Günü
Sakarya Büyükşehir belediye Başkanı Yusuf Alemdar Araklı'da Cenazeye Katıldı
Sakarya Büyükşehir belediye Başkanı Yusuf Alemdar Araklı'da Cenazeye Katıldı
Araklı'da Aho Peyniri İçin Coğrafi İşaret Başvurusu Yapıldı
Araklı'da Aho Peyniri İçin Coğrafi İşaret Başvurusu Yapıldı
İstanbul'u Bırakıp Araklı'da Köye Yerleşti
İstanbul'u Bırakıp Araklı'da Köye Yerleşti
Araklı'da Denize Girilecek Plajlar Açıklandı
Araklı'da Denize Girilecek Plajlar Açıklandı
Başkanlar Araklı'da Aynı Karede
Başkanlar Araklı'da Aynı Karede
Araklı'da Trafik Kazası Yaralılar Var
Araklı'da Trafik Kazası Yaralılar Var
Araklı'daki Bu Okul Trabzon İl Birincisi Oldu
Araklı'daki Bu Okul Trabzon İl Birincisi Oldu
Araklı’ya Fen Lisesi: Geleceğe Yatırım
Araklı’ya Fen Lisesi: Geleceğe Yatırım
Araklı'da Acı Haberi Geldi
Araklı'da Acı Haberi Geldi
Büyükçekmece Belediye Başkanvekilliğine Araklılı Seçildi
Büyükçekmece Belediye Başkanvekilliğine Araklılı Seçildi
Araklı'da Bu Ailenin Sesini Duyan Varmı
Araklı'da Bu Ailenin Sesini Duyan Varmı
Araklı'da Son Yolculuklarına Uğurlanacaklar
Araklı'da Son Yolculuklarına Uğurlanacaklar
Araklı Kaşıkçı mevkiinde trafik kazası Bir Çocuk Ağır Yaralandı
Araklı Kaşıkçı mevkiinde trafik kazası Bir Çocuk Ağır Yaralandı
Araklı'da Bayram Günü Acı Haber Eşiyle Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti
Araklı'da Bayram Günü Acı Haber Eşiyle Trafik Kazasında Hayatını Kaybetti

Başka haber bulunmuyor!

Bizi Takip Edin
Facebook
Twitter
Instagram
Youtube
Ankete Katılın
Sitemizi nasıl buldunuz?
Anketi OylaOyları Göster
SAĞLIK

Uluslarası Sağlık Zirvesi İçin Güç Birliği

Araklı Bayram Halil Devlet Hastanesinde Neler Oluyor Şener Açıkladı

Araklı Doktorun Kralını Ortapedici Olarak Transfer Etti

Bayram Halil Devlet Hastanesinde Araklılı Doktor Göreve Başladı

Araklı Arı Haber
KünyeGizlilik PolitikasıRSSSitemapSitene EkleArşivİletişim
SOSYAL MEDYA BAĞLANTILARI
FACEBOOKTWITTERINSTAGRAMLINKEDINYOUTUBE

Araklı Arı Haber 2023